Jaké doplňky před tréninkem?

Jaké doplňky před tréninkem? zdroj: Tisková zpráva

Stále více lidí se rozhoduje změnit své stravovací návyky, začít s pravidelnou fyzickou aktivitou a rozhoduje se začít tak či onak doplňovat potravu. To je samozřejmě třeba vnímat pozitivně, společnost je přece jen uvědomělejší a to se promítá do změny životního stylu atd.

Stejné je to se sportováním, cvičením v posilovně nebo doma. Pokud je neprovádíte správným způsobem, vystavujete své tělo četným zraněním a dokonce nebezpečnému poškození svalů. Totéž platí i o stravě a jejím doplňování, proto se vyplatí vědět o nich stejně jako o cvičení. Co je tedy důležité, pokud jde o suplementaci před tréninkem?

Základní zásady předtréninkové suplementace

Existuje několik charakteristik jednotlivých živin a doplňků stravy, které stojí za to sledovat, než začnete se suplementací - nejen před tréninkem, ale obecně. Podle toho určíte, v jakou dobu byste měli danou živinu užívat, v jaké dávce a zda je vůbec vhodná pro konzumaci před tréninkem, protože ne všechny jsou pro tento typ suplementace indikovány. Někdy mohou být suplementy určeny a doporučeny ke konzumaci typicky po tréninku. Čemu tedy stojí za to věnovat pozornost?

Rychlost vstřebávání daného suplementu - tento parametr by měl určovat, jak dlouho před začátkem tréninku by se měl daný suplement užívat, aby jeho vlastnosti začaly působit ve správný okamžik. Například se předpokládá, že BCAA se vstřebají v průměru přibližně za jednu hodinu, zatímco klasický syrovátkový proteinový doplněk až za čtyři hodiny.

Tréninkový plán - ačkoli se vstřebatelnost konkrétních živin může lišit, může se lišit i daný tréninkový plán nebo tréninková jednotka. Díky tomu se může stát, že konkrétní živina bude v dané situaci vyžadovat jiné využití. To bude záviset také na tom, kdy je konkrétní živina před tréninkem konzumována. Možná by se její účinky měly aktivovat až po tréninku, aby vyživovala a regenerovala svaly?

Vlastnosti živiny - toho jsme se již do jisté míry dotkli a lze sem zařadit i samotné vstřebávání. Dodává živina svalům energii, je určena k doplnění živin vyplavených během tréninku apod. To vše ovlivní, zda by se daná živina měla užívat před tréninkem, v jakou dobu atd.

Jaké předtréninkové doplňky stojí za zvážení?

V závislosti mimo jiné na vašem tréninkovém cíli, vašich zkušenostech, denních požadavcích na určité živiny se bude výběr předtréninkových doplňků jednoduše lišit. Právě od těchto typů proměnných by se měly odvíjet. Stojí však za to nastínit některé z nejběžnějších voleb předtréninkových doplňků. Patří sem např:

  • Proteinové živiny,
  • BCAAS,
  • Kreatin,
  • AAKG,
  • citrulin.

To jsou samozřejmě jen některé vybrané živiny, které se často používají v předtréninkové suplementaci. Za zmínku však stojí kompletní seznam těchto doplňků, a tedy i nabídka obchodu ALLUTRITION v této oblasti (https://allnutrition.cz). Tam naleznete různé druhy doplňků výživy v různých příchutích, takže si každý člověk může sladit produkt podle svých preferencí.

Tagy:
inzerce
Zdroje:
Inzerce