Mets posílají bývalému hráči milion dolarů ročně i přesto, že kariéru ukončil před dvaceti lety

Mets posílají bývalému hráči milion dolarů ročně i přesto, že kariéru ukončil před dvaceti lety Bobby Bonilla | zdroj: oregonlive.com

Milion dolarů ročně i 30 let po konci kariéry? V MLB nic neobvyklého. Bobby Bonilla podepsal královskou smlouvu.

První červenec je speciálním dnem pro fanoušky baseballového klubu New York Mets. V žertu ho nazývají “Happy Bobby Bonilla Day” neboli šťastný den Bobbyho Bonilli. Proč? Protože prvního července dostává sedmapadesátiletý veterán šek na více než 1 milion amerických dolarů. 

Mets zaplatí 1 193 000  dolarů každý první červenec až do roku 2035. Jak je možné, že hráč dostává tolik peněz i spousty let po konci kariéry? V roce 2000 se Mets s Bonillou chtěli rozloučit a dohodli se, že ho vyplatí ze zbytku kontraktu, který tehdy činil necelých 6 milionů dolarů. Aby nemuseli platit celou částku najednou, domluvili se, že mu počínaje rokem 2011 vyplatí každý rok 1,2 milionu s úrokem 8 procent.

V baseballové lize MLB nejde o ojedinělý případ. Mnoho hráčů dostává plat i dlouhé roky po ukončení aktivní kariéry. Bonilla nastoupil za Mets v roce 1999 a kariéru ukončil dva roky poté. Štědrou finanční odměnu bude brát do svých dvaasedmdesáti let. Max Scherzer z Washingtonu Nations podepsal smlouvu na 105 milionů dolarů, které budou vyplaceny do roku 2028. Manny Ramirez z Red Sox podepsal smlouvu na 24 milionů s platností do roku 2026. Bruce Sutter z Atlanty ukončil kariéru v roce 1988 a ještě letos dostával na účet milion amerických dolarů.

Dlouholeté a finančně náročné smlouvy nejsou v americkém sportu ničím zvláštním. Stává se, že hráč přestoupí do jiné organizace a dostává dva platy současně. Bonillův případ je ukázkou obrovského plýtvání peněz, ale jak ukazuje níže přiložený odkaz, není zdaleka výjimkou.

Tagy:
MLB
Zdroje:
ESPN