Chiefs vstupují do playoff. "Letos Superbowl vyhrajeme!"

Chiefs vstupují do playoff. "Letos Superbowl vyhrajeme!" zdroj: Kansas

Tým okolo Patricka Mahomese má opět nejvyšší cíle.

V nedělním utkání divizního kola playoff se představí druhý tým konference AFC Kansas City Chiefs a vítěz utkání wild card game Houston Texans. Chiefs jsou na domácí půdě těžko k poražení a do zápasu nastoupí jako favorité. Posune vůdce týmu, Patrick Mahomes, náčelníky do dalšího konferenčního finále?

Hráči Chiefs využili zaváhání Patriots v posledním kole základní části a sezonu zakončili na druhém místě konference AFC. To dalo Kansasu týden volna, kterého trenér Andy Reid bezesporu využije. Chiefs měli dost času na doléčení zraněných hráčů a především na taktickou přípravu, která v playoff důležitou roli.

Texans naopak proklouzli do playoff až v posledním kole a minulý týden hráli náročné utkání wild card game. Jako vítěz divize AFC South měli výhodu domácího prostředí a v napínavém utkání přehráli Buffalo Bills 22:19 po prodloužení. Pouze 20 % týmů, které se zúčastnili wild card, se dostalo až do Superbowlu, což nahrává soupeři z Kansas City.    

Chiefs vede nejlepší hráč roku 2018 – Patrick Mahomes. Kansas disponuje obrovskou útočnou silou, která je šestou nejlepší v celé NFL. Nejvíce spoléhají na pasovou hru, která také patří k tomu nejlepšímu, co jsme v letošní sezoně mohli vidět. Tyreek Hill, nejrychlejším hráč NFL, zaznamenal 860 yardů pro 7 touchdownů. Mecole Hardman přidal 538 yardů a 6 touchdownů. Ozdobou útoku je i tightend Travise Kelce, který doběhl pro 1229 yardů a 5 touchdownů. Mahomes sice nepřekonal statistiky z nováčkovské sezony, ale jeho 4031 pasových yardů a 26 touchdownů značí velkou kvalitu, kterou musí potvrdit i v náročných playoff zápasech.

V táboře Texans panuje spokojenost. Klub z druhého největšího státu USA postoupil do playoff již po šesté v krátké klubové historii. Jak již bylo zmíněno, v prodloužení udolali Buffalo Bills a plni sebevědomí očekávají postup do konferenčního finále. Tým vedený Deshaunem Watsonem zvítězil v divizi AFC South s bilancí 10–6. Watson zaznamenal 3852 pasových yardů a 26 touchdownů, což ho řadí mezi nejlepší quarterbacky letošní sezony. Zkušený wide receiver DeAndre Hopkins napočítal 1165 yardů pro 7 touchdownů, nováček v týmu, running back Carlos Hyde, doběhl pro 1070 yardů a 6 touchdownů.

Kansas v loňské sezoně doplatil na špatnou obrannou hru. V základní části většinu soupeřů útok přebodoval, v playoff však vítězí defenziva a ta byla Achillovou patou týmu z hlavního města státu Missouri. Andy Reid s jeho trenérským štábem přes léto výrazně zapracoval na defenzivě a to se v sezoně potvrdilo. Obrana Chiefs sice skončila až na 17. místě, ale především v prosinci byl vidět výrazný výkonnostní vzestup.

Texans trápí špatná defenziva dlouhodobě. Ve statistikách skončili až na osmadvacátém místě a často dovolil soupeřům 30 a více bodů. Pozitivem je uzdravení J. J. Watta, jednoho z nejlepšího obránců v dějinách amerického fotbalu. Právě Watt nastartoval Texans k obratu utkání wild card game, když důležitým sackem zastavil útok Bills, těsně před vlastní end zonou. J. J. je vůdce týmu a základní stavební kámen celé obrany.

V posledním vzájemném utkání překvapivě zvítězili hosté z Texasu 31:24. Souboj dvou nejlepších mladých quarterbacků ligy vyhrál Deshaun Watson, který doběhl pro 42 yardů a 2 touchdowny. Problémy defenzivě Chiefs dělala běhová hra Carlose Hyda, který naběhal 116 yardů a přidal touchdown. Běhový útok je největší zbraní Texans a právě vzájemné utkání ukázalo Andymu Reidovi, kde má obrana Chiefs mezery.

Nejlepší obránce Kansasu letošní sezony Tyrann Mathieu sebevědomě prohlašuje: „Jsme skvěle připraveni, letos Superbowl vyhrajeme.“

Chiefs jsou velkým favoritem. Bouřlivá atmosféra na stadionu Arrowhead požene domácí dopředu. Andy Reid je trenérský mág, který dokáže vymyslet účinnou taktiku a eliminovat největší zbraně soupeře. Pokud Chiefs navážou na prosincovou formu, měli by utkání zvládnout a postoupit do dalšího konferenčního finále.

Zdroje:
NFL.com