Hráči NFL schválili kolektivní smlouvu, změní tvář soutěže

Hráči NFL schválili kolektivní smlouvu, změní tvář soutěže zdroj: NFL.com

Nová kolektivní smlouva změní hrací systém, rozšíří play off a přidám hráčů miliony dolarů.

Smlouva, která změní NFL na příštích jedenáct sezon, je schválena hráčskou asociací. A protože majitelé klubů tento krok učinili již v únoru, platit začne letos a vyprší v roce 2030. Mezi významné změny patří přidání dalšího týmu do play off 2020 a v sezoně 2021 navýšení zápasů základní části na 17. Dále se zvýší minimální plat hráčům v závislosti na jejich výkonech a počtu odehraných zápasů. 

Platové stropy pro sezonu 2020 budou 198,2 milionů amerických dolarů. 

Hráči hlasovali pro schválení nové smlouvy a z 1019 hlasujících bylo pouze 60 proti. “Tento výsledek přichází po dlouhém, demokratickém procesu, který řídil nezávislý auditor. Obdržel hlasovací lístky prostřednictvím zabezpečené elektronické platformy a výsledky ověřil a potvrdil.” řekl komisař NFL Roger Goodell. 

Změna hracího systému udělá radost především fanouškům, protože soutěž získá na dramatičnosti a některé týmy již nevypustí konec sezony. S platností od letošního podzimu,si play off zahraje i sedmý tým z každé konference a tím se zvýší počet týmu z 12 a 14. 

Z historie všech možných profesionálních soutěží víme, že důležité je do nadstavbové části postoupit. Atmosféra se mění a často dochází k obrovským překvapením, kdy outsider chytil formu a odstranil z cesty velkého favorita. Zajímavé bude sledovat závěr sezony, kdy přidaný sedmnáctý zápas, velmi zamotá kartami a o poslední wild card se popere více týmů. Uvidíme ten nejlepší fotbal, protože hráči již budou nastaveni do play off módu. Větší šanci zahrát si i v lednu dostanou týmu jako Los Angeles Rams, či Pittsburgh Steelers s loňskou bilancí 9-7 a 8-8. 

Hráči, kteří mají nejnižší smlouvy, dostanou 12 % navíc a odhaduje se, že 100 milionů dolarů, přijde hráčům ještě během letošního roku. Na soupisku se přidají dva hráči na současných 55, sníží se počet tréninku v předsezonním kempu a také čas jednotky ze tří hodin na dvě a půl.   

 

Zdroje:
NFL.com