J. J. Watt je zpět! Duel Bills s Texans slibuje vyrovnaný souboj

J. J. Watt je zpět! Duel Bills s Texans slibuje vyrovnaný souboj zdroj: Profimedia

Úvodní utkání wild card nabídne souboj Houston Texans proti Buffalu Bills. 

Úvodní utkání playoff 2020 se odehraje na stadionu NRG, domovské aréně Houstonu Texans. Vítěz konference AFC South přivítá ve wild card game Buffalo Bills. Na jedné straně silný útok, hosty naopak zdobí neprostupná obrana. Čeká nás vyrovnané utkání, ve kterém zvítězím tým, který lépe prosadí svůj styl hry.

Texans vyhráli svoji divizi již po páté v relativně krátké historii klubu. Tým z nejlidnatějšího města státu Texas vstoupil do NFL až v roce 2002. Hráči v sezoně předváděli nevyrovnané výkony, především proti silným týmům se nedařilo. Domácí určitě využijí své supermoderní NRG areny, kde panuje bouřlivá atmosféra, které požene Texans dopředu. Na druhé straně Bills jsou organizací s padesátiletou historií. Nikdy nevyhráli Superbowl, ale drží nelichotivý rekord NFL. Čtyřikrát v řadě postoupili do Superbowlu, čtyřikrát odešli poraženi. Bills jsou v AFC East dlouhé roky ve stínu dominantních Patriots, ale účast ve wild card je zaslouženou odměnou pro skvěle bránící tým z Buffala.

Domácí povede do útoku quarterback Deshaun Watson. Čtyřiadvacetiletý rodák z Georgie v této sezoně naházel 3852 yardů pro 26 touchdownů, ke kterým přidal 12 interceptions. Dále naběhal 413 yardů pro 7 touchdownů, což ho řadí na druhé místo za Lamara Jacksona. Watson v sezóně nejvíce využíval wide receivera DeAndre Hopkinse, který zachytil 104 přihrávek pro 1165 yardů a skóroval 7 touchdownů. Texans velmi využívají i své running backy. Nejlepší je Carlos Hyde s 1070 yardy a 6 touchdowny. Duke Johson přidal 410 yardů a tři touchdowny. Útok domácích patří k tomu nejlepšímu v celé soutěži. V průměru zvládli 34 yardů na drive, což je osmé nejlepší číslo. V zápasech zaznamenali průměrně 125 běhových yardů a toho budou chtít využít i v sobotním utkání. Dobrou zprávou je návrat J. J. Watta, který je vůdcem defenzivy. Watt letos odehrál pouze 8 zápasů, ve kterých zaznamenal čtyři sacky. S tímto skvělým defenzivním endem obrana Texans dovolí soupeři průměrně o dva a půl yardu méně, než bez něj. Zdá se to být málo, ale v konečném důsledku jde o velké číslo. 

Soupeř z Buffala razí heslo, že obrana je základ a ta vyhrává velké zápasy. Někdo však musí skórovat a útok Bills povede mladý quarterback Josh Allen, který ve své druhé sezoně zaznamenal 3089 yardů, 20 touchdownů, dále přidal 510 běhových yardů pro 9 touchdownů. Největší ofenzivní zbraní Buffala je však běhová hra, která je 8. nejlepší v NFL. Running back Devin Singletary doběhl pro 775 yardů a 2 touchdowny. Základem úspěchu Bills je ale výborná defenzivní řada. Soupeřům povolila v průměru pouze 26 yardů na drive, což je 4. nejlepší číslo sezony. Skvěle funguje obrana pasové hry, ve které Bills opět patří k úplné špičce. Pass rush je třetí nejlepší, obránci také dominují v pokrývání wide receiverům a především tight endům, kteří si proti Bills téměř neškrtnout. Vůdcem obrany je cornerback Tre´davious White, který zaznamenal 58 úspěšných tacklů a šest interceptions. Pokud má obrana Bills někde problémy, je to obrana běhové hry. Obránci Buffala povolili soupeřům průměrně 4,3 yardu na běh, což je až 18. číslo této sezony.

Texans musejí být trpělivý. Poctivě ukrajovat jednotlivé yardy a protahovat drive. Co nejlépe využít svých running backů a vyvarovat se riskantních přihrávek a velkých her. Na druhé straně totiž bude stát jedna z nejlepších pasových obran, která dokáže vymazat jakéhokoliv útočného hráče. Bills budou čekat na svoji šanci a zkusí Houston překvapit na jeho domácí půdě.

Zdroje:
NFL.com