Jak je důležité míti tight-enda

31. 01. 2020
0
Jak je důležité míti tight-enda zdroj: Profimedia

V superbowlu se utkají týmy se dvěma nejlepšími TE v lize. Náhoda?

Už v neděli nás čeká vyvrcholení sezóny. Před superbowlem je pozornost věnována především quarterbackům. Neměli bychom však zůstat jen u tohoto porovnání, protože i na ostatních postech mají oba týmy špičkové hráče. Například na postu tight-enda pravděpodobně dva nejlepší z celé ligy. Těžko rozhodnout, který je lepší, nicméně oba jsou pro hru svých týmu naprosto nepostradatelní.

Třicetiletý Travis Kelce, který se v každé z posledních pěti sezon probojoval do výběru hvězd na Pro Bowl, je dlouhodobým základním kamenem útočné hry Kansas City Chiefs. V letošní sezóně má 97 chycených přihrávek a 1 229 nachytaných yardů, v loňské útočné jízdě Chiefs byly jeho statistiky ještě lepší. I přesto, že mnoho soupeřů Kelceho při obraně zdvojuje, tým se na něj může spolehnout v klíčových fázích utkání, například při třetích downech nebo v redzóně.

Šestadvacetiletý George Kittle se postupně prodírá na úplný vrchol NFL a možná už Kelceho na postu nejlepšího tight-enda ligy i předehnal. Associated Press ve svém výběru nejlepších hráčů NFL zvolil právě Kittla hráčem číslo 1 na své pozici. Na začátku jeho profesionální kariéry nic nenaznačovalo takovou budoucnost, když si ho při draftu v roce 2017 vybrali San Francisco 49ers až v pátém kole. Nicméně už na konci první sezóny se stal nepostradatelnou součástí týmu. Kittle letos ve 14 zápasech zaznamenal 85 chycených přihrávek a 1 053 nachytaných yardů. Skutečný přínos Kittla se ale těžko statistikami vyjadřuje. 49ers se v playoff rozhodli naplno využít svých předností v běhové hře, pro jejíž úspěšnost jsou bloky Kittla zásadní, ale ve statistikách se neprojevují.

Tight-endi bývají bráni jako samozřejmá součást týmu, jejich přínosu si fanoušci a manažeři většinou naplno uvědomí, až když v týmu nejsou. V lize byl v nedávné minulosti jeden tým, které ve hře přes tight-endy vyčníval – New England Patriots. Rob Gronkowski byl po celou devítiletou kariéru králem na tomto postu a trenér Bill Belichick ho využíval ve všech aspektech hry. Přestože měl Gronk dlouhodobé problémy se zdravím, na většinu klíčových zápasů (s výjimkou playoff 2013 a 2016), byl připraven. Vedení se nepodařilo kádr vhodně doplnit a žádný z hráčů nedokázal Gronka zastoupit. Bez něj byla letošní ofenziva Patriots v běhu i hře vzduchem, kulantně řečeno, nevýrazná. Pokud se Gronk náhodou nerozhodne vrátit, Patriots by měli v draftu nebo na trhu volných hráčů hledat jeho náhradu, protože pro svou hru kvalitního tight-enda potřebují. Dokud tento post v Patriots nevyřeší, budou mít velký problém se v blízké budoucnosti do superbowlu probojovat.

Zdroje:
NFL.com