Joe Burrow je dle očekávání jednička letošního draftu. Kdo další proklouzl do TOP 10?

Joe Burrow je dle očekávání jednička letošního draftu. Kdo další proklouzl do TOP 10? Joe Burrow | zdroj: Profimedia

První virtuální draft v dějinách NFL má za sebou první den. Burrow směřuje do Cincinnati, Bills ve třetím kole vybrali Jeffa Okudaha.

  1.  Joe Burrow, QB Cincinnati Bengals

  2.  Chase Young, DE Washington Redskins 

  3.  Jeff Okudah, CB Buffalo Bills 

  4.  Andrew Thomas, OL New York Giants

  5. Tua Gagovailoa, QB Miami Dolphins

  6. Justin Herbert, QB Los Angeles Chargers

  7. Derrick Brown, DL Carolina Panthers

  8. Asaiah Simmons, LB Arizona Cardinals

  9. C. J. Henderson, CB Jacksonville Jaguars

  10. Jedrick Wills Jr., OL Cleveland Browns

Očekávání se naplnila. Joe Burrow byl vybrán jako 1. celkově organizací Cincinnati Bengals. Třiadvacetiletý rodák z Iowy v loňské sezoně kraloval univerzitnímu fotbalu s průměrem úspěšných přihrávek 76,3 procenta. Napočítal 5671 pasových yardů a rekordních 60 touchdownů. Univerzitu LSU dovedl k titulu bez jediné porážky. Držitel Heismanovy trofeje disponuje dobrými fyzickými parametry, pohybem i přesnou rukou. Rozhodně má potenciál stát se hvězdou a dlouholetým starting quarterbackem, Bengals trefili do černého. 

View this post on Instagram

The 2020 #NFLDraft No. 1 overall pick and new Cincinnati Bengals QB...Joe Burrow.

A post shared by NFL (@nfl) onApr 23, 2020 at 5:37pm PDT

Druhý výběr patřil Washingtonu Redskins, kteří si vybrali defenzivního enda Chase Younga z univerzity Ohio State. Na tamní škole Young v poslední sezoně překonal rekord v počtu sacků a získal několik ocenění. Připojil se k linebackerovi LaVaru Arringtonovi jako druhý nejvýše draftovaný defenzivní hráč organizací Redskin od roku 1967. Za poslední dva roky je rodák z Marylandu, který měří 196 cm a váží 120 kilogramů, třetím hráčem z Ohio State, který míří do hlavního města USA. Young je silný a rychlý pass rusher, který připomíná Julia Pepperse. 

Jeff Okudah z Ohio State Univerzity byl za své výkony v loňském roce nominován do celostátního výběru sezony roku 2019. Zaznamenal 34 tacklů, 9 ubráněných přihrávek a tři interceptiony. V obraně dominoval především svojí coverage a od skautů získal skvělý rating 95. 

Miami Dolphins v pátém kole vybrali quarterbacka, jehož úkolem bude prolomit černou sérii. Dan Marino byl v roce 1995 posledním rozehrávačem Dolphins, který si zahrál ve výběru hvězd Pro Bowlu. Tua Tagovailoa je držitelem rekordu na Alabamské univerzitě v počtu pasových touchdownů - 87. Dvaadvacetiletý Havajec během studentských let bojoval se zdravotními problémy, které ho limitovaly i minulý rok. Bez důkladné zdravotní prohlídky je výběr sice riskantní, ale pro Miami logickou volbou. 

Los Angeles Chargers si vybrali v prvním kole quarterbacka Justina Herberta jako šestého celkově. Udělali z něj pátého quarterbacka Oregonské univerzity, který byl od roku 1967 vybrán v prvním kole.  

Jako osmý celkově byl vybrán linebacker Asaiah Simmons a míří do Arizony Cardinals. Simmons v poslední sezoně zářil, když napočítal 107 tacklů, 8 sacků a 3 interceptiony. Taková čísla měl naposledy v sezoně 2013 Khalil Mack. 

Wide receiver CeeDee Lamb byl vybrán Dallasem Cowboys jako sedmnáctý celkově. Stal se šestým útočným hráčem od roku 2010, kterého si kovbojové vybrali v prvním kole draftu. Těch pět vybraných hráčů nasbíralo dohromady 24 účastní v Pro Bowlu. 

Konference SEC získala nový rekord v počtu vybraných hráčů v prvním kole - 15. Navíc šest z deseti nejlepších výběrů patřilo univerzitám SEC, což je nejvíce ze všech konferencí v historii. 
Alabamská univerzita se připojila k USC v roce 1968 a od té doby poprvé byli čtyři jejich hráči vybrání v TOP 20. Tua Tagovaiola (5.), Jedrick Wills (10.), Henry Ruggs (12.) a Jerry Jeudy (15.).
 
Zdroje:
NFL.com