Josh Gordon promarnil zřejmě poslední šanci hrát v NFL

27. 12. 2019
0
Josh Gordon promarnil zřejmě poslední šanci hrát v NFL zdroj: tisková zpráva

Bude další trest definitivní tečkou za Gordonovou kariérou?

Josh Gordon, přezdívaný Flash, jeden z největších talentů na pozici wide receivera poslední dekády. Ve své nejlepší sezóně 2013 si připsal 87 chycených přihrávek, 9 touchdownů a 1 646 nachytaných yardů (nejlepší výkon v NFL v této sezóně), čímž si vysloužil nominaci do výběru sezóny, a to hrál jen 14 zápasů z 16 možných. Jenže od sezóny 2014 šla jeho kariéra strmě dolů a v následujících sezónách hrál pouze v 33 zápasech z 95 možných. Problémem nebyla zranění, osudnou se jeho kariéře stala závislost na drogách a alkoholu.

Gordon ale rozhodně není jediným fotbalistou, který má podobné problémy. Jeho příběh je však nejznámější a nejrozsáhlejší. I další hráči užívají marihuanu nebo oleje a krémy na bázi konopí pro tlumení bolesti a řešení psychických problémů. Vyvstává proto otázka, zda by měla být NFL nadále tak striktní v otázce užívání marihuany. Zejména pokud vezmeme v úvahu rozvolňování pravidel napříč státy USA pro její využití k léčebným i rekreačním účelům. Fanoušci i samotní hráči NFL stále hlasitěji podporují názor, že není správné udělovat distanc za něco, co je považováno za legální. Je skutečně třeba trvat na nulové toleranci marihuany i za cenu toho, že takové pravidlo připraví o kariéru mladé nadějné talenty? V případě Gordona jsou problémy nyní už vážnějšího charakteru, a tedy by mu pravděpodobně ani rozvolnění pravidel ohledně marihuany nepomohlo, ale mohlo by to pomoci řadě hráčů, aby se tento příběh už neopakoval.

Problémy s drogami u Gordona začaly již na základní škole a brzy se k nim přidaly drobné krádeže a další překročení zákona. Zároveň byl však stále viditelnější jeho fotbalový talent a začal hrát za Baylorskou univerzitu. Po fotbalové stránce šlo o poměrně úspěšné období, zahrál si například s quarterbackem Robertem Griffinem III (jehož příběh je také velmi zajímavý), ovšem problém s drogami přetrvával. Nejprve se mu dařilo, často i s podporou trenérů, vyhýbat se testům, či je dokonce falšovat. Nakonec byl však před začátkem třetí sezóny vyloučen. Po neúspěšném pokusu o angažmá v Utahu se rozhodl zkusit štěstí v NFL a v doplňkovém draftu si ho v roce 2012 vybrali Cleveland Browns.

Sám Gordon v rozhovoru pro časopis GQ řekl, že před zápasy měl rituál, kdy si dal pro nabuzení bong anebo několik panáků whisky, a pravděpodobně tak v žádném zápase NFL nehrál střízlivý. Nováčkovská sezóna v NFL (2012) byla jedinou, ve které Gordon odehrál plný počet zápasů. Už na jejím konci však dostal dvouzápasový trest za užívání drog, a proto ve své nejlepší sezóně 2013 nastoupil pouze ve 14 zápasech.

Před sezónou 2014 byl zadržen za řízení pod vlivem alkoholu a dostal zákaz na celou sezonu. Trest mu byl zkrácen a v sezóně 2014 nakonec odehrál 5 zápasů. Protože Gordon nedodržel pravidla podmínečného zkrácení trestu (čistý test na alkohol a drogy), musel úplně vynechat sezóny 2015 a 2016 a vrátil se podmínečně až ke konci sezony 2017. Během tohoto období se potýkal s problémy i v osobním životě a podstoupil několik léčení, ale jak se později ukázalo, úspěšná byla pouze krátkodobě.

Na počátku sezóny 2018 New England Patriots viděli v Gordonovi důležitý střípek do mozaiky útočné hry a pravděpodobně věřili, že tento obrovský talent dokážou zkrotit. Dohodli se proto s Browns na výměně. Gordon neměl v Patriots úplně špatnou sezonu (40 chycených přihrávek, 720 yardů a 3 touchdowny v 11 zápasech), ovšem ještě na konci sezóny se znovu objevily problémy s drogami, Gordon dostal další trest. Zároveň se rozhodl řešit svoje psychické problémy, a nemohl tak podpořit Patriots při jejich tažení playoff.

Gordon se dal dohromady krátce před začátkem letošní sezóny a Patriots měli zájem na další spolupráci. V klubu si však museli být vědomi přetrvávajících problémů, neboť v říjnu dali Gordona poměrně překvapivě na listinu zraněných hráčů kvůli zraněnému koleni a krátce na to byl z Patriots úplně propuštěn. Jeho služeb se rozhodli využít Seattle Seahawks, ale v pěti zápasech za Seahawks si připsal pouze sedm přihrávek. Jeho angažmá v novém klubu nemělo dlouhého trvání, protože v pondělí 16. prosince udělila NFL Gordonovi další trest na neurčito za užívání dopingu a drog. Nedělní zápas byl tak pravděpodobně posledním v jeho kariéře.

Tagy:
trest
Zdroje:
NFL.com