Kouč Don Shula zemřel ve věku 90 let. Na kontě má nejvíce výher v historii NFL

Kouč Don Shula zemřel ve věku 90 let. Na kontě má nejvíce výher v historii NFL Don Shula po svém 325. vítězství v kariéře, 1993 | zdroj: Profimedia

Během třiceti let v profesionálním fotbale kouč Shula dvakrát vyhrál Super Bowl a změnil Miami Dolphins.

Legendární kouč Don Shula zemřel v pondělí ráno ve věku 90 let. Shula dokázat zvítězit ve 347 utkáních a Miami Dolphins dovedl ke dvěma ziskům Lombardiho trofeje. Klub informaci potvrdil na sociálních sítích. Hlavním koučem byl dlouhých 33 let. 

Dolphins vydali oficiální prohlášení:

“Don Shula byl patriarchou delfínů po dlouhých 50 let. Pozvedl naší značku a naučil ji vítězit. Naše myšlenky a modlitby směřují k manželce Mary Anne a dětem Davovi, Doně, Sharron, Ann a Mikovi.” 

Bývalý defenzivní back, který hrál v dresu Clevelandu a Baltimoru, převzal delfíny v roce 1970. O dva roky později klub odehrál sezonu bez jediné porážky a bilanci 17-0 vyrovnali až New England Patriots v roce 2007. V letech 1972 a 1973 dokázal s delfíny dvakrát zvítězit v Super Bowlu, když přehráli nejprve Washington Redskins a o rok později vikingy s Minnesoty. 

“Don Shula je jedním z největších trenérů v historii našeho sportu. Měl mimořádně pozitivní vliv na životy mnoha lidí. Jako člen síně slávy, učitel a mentor po celá desetiletí inspiroval lidi k dokonalosti. Jeho odkaz bude prostřednictvím jeho rodiny žít i nadále,”  řekl komisař NFL Roger Goodell

Trenérskou dráhu v NFL začal v Buffalu Bills jako defenzivní koordinátor. Poté se ujal trenérského křesla v Baltimoru Colts. Po sedmi letech přišla osudová nabídka z Miami Dolphins, se kterými Shula spojil zbytek svého života. Do důchodu odešel v roce 1995 den po svých 66. narozeninách. 

Kariéru v Miami zakončil s bilancí 347–173–6. Jeho vítězné procento .665 je sedmé nejlepší v historii soutěže.

Prezident fotbalové síně slávy David Baker poznamenal:

“Člen síně slávy Don Shula byl velvyslancem této skvělé hry po více než padesát let. Tuto hru opravdu miloval a já byl často až dojatý, jakou úctu a náklonnost mu vzdávali muži, kteří za něj hráli."

Tagy:
legenda
Zdroje:
CBS Sports