Mahomes se může stát druhým nejmladším quarterbackem, který vyhraje Super Bowl

Mahomes se může stát druhým nejmladším quarterbackem, který vyhraje Super Bowl zdroj: Yahoo Sports

Další skvostná sezona pro quarterbacka Chiefs. Zapíše se Mahomes opět do historie?

Vůdce Kansasu City Chiefs Patrick Mahomes bude v neděli pátým nejmladším quarterbackem v dějinách Super Bowlu a ve věku 24 let a 138 dní se může stát druhým nejmladším rozehrávačem, který zvedne nad hlavu Lombardiho trofej.

Chiefs se do Super Bowlu probojovali po neuvěřitelných padesáti letech a pokud zvítězí, Mahomes se zařadí na druhé místo pořadí nejmladší quarterbacků s prstenem šampiona. Rekord drží Ben Roethlisberger, který Super Bowl vyhrál ve věku 23 let a 320 dní.

Roethlisberger většinu sezony vynechal kvůli zranění. Tom Brady již není tak dominantní, jako v minulých letech, Drew Brees s New Orelans vypadl v úvodu playoff a Eli Manning ukončil kariéru. Jsme tedy na prahu nové éry, kterou prezentuje právě Patrick Mahomes z Kansas City. Ve finálovém utkání bude čelit dalšímu zástupci nové generace, Jimmymu Garoppolovi, který je společně s Lamarem Jacksonem či DeShaunem Watsonem budoucností NFL.

Defenzivní koordinátor San Francisca 49ers Robert Saleh v rozhovoru pochválil mladého quarterbacka.

„Jeho mobilita je naprosto unikátní. Jeho pravá ruka je neskutečná, hází velmi, velmi přesné a nečekané přihrávky. Možná nedostává od lidí tolik respektu, kolik si zaslouží, ale je to excelentní fotbalista. Míče odhazuje velmi pohotově, ví jak se pohybovat uvnitř kapsy, dokáže s míčem skvěle běhat. Je to opravdová super hvězda a bude velmi těžké, se s ním vypořádat.“  

Mahomes doposud v playoff září. Ve dvou zápasech přihrál na osm touchdownů, bez jediného interception s ratingem 131,5. Celkový rating v zápasech playoff je neuvěřitelných 115, což je nejvyšší číslo v dějinách NFL u quarterbacků, kteří se pokusili alespoň o 125 přihrávek. Minulá sezona vynesla Mahomesovi ocenění MVP, ale letošní playoff ukazuje, že se stále drží ve skvělé formě a právem patří mezi nejlepší hráče sté sezony NFL.

Včetně playoff zápasů, Mahomes odehrál 35 utkání, ve kterých zaznamenal 10 600 yardů a 87 touchdownů, což jsou nejlepší čísla z úvodních 35 utkání pro jakéhokoliv quarterbacka v historii NFL.

Pokud v neděli Chiefs zvítězí, zapíše se Mahomes opět do historických tabulek. Stane se teprve třetím hráčem, který v úvodních třech sezonách v NFL, získal ocenění MVP a zároveň vyhrál Super Bowl.

Zdroje:
NFL.com