Název Washington Redskins opět budí vášně. Aktivisté volají po změně rasistického názvu

Název Washington Redskins opět budí vášně. Aktivisté volají po změně rasistického názvu Washington Redskins | zdroj: Profimedia

Zástupkyně více než 500 kmenových národů žádá NFL o změnu historického názvu. Je rasistický a urážlivý vůči původním obyvatelům.

Boje aktivistů proti rasismu a sociální nerovnosti se nevyhnuly ani profesionálnímu sportu. Automobilová série NASCAR řeší trable s konfederační vlajkou a do problémů se nyní dostala i organizace amerického fotbalu Washington Redskins. Aktivisté volají po změně dlouholetého názvu. 

Jeden z největších indiánských spolků v zemi nesouhlasí s název Redskins a tvrdí, že název je rasistický a hráči NFL by ho měli bojkotovat. 

Fawn Sharpová, prezidentka Národního kongresu amerických indiánů, který zastupuje více než 500 kmenových národů, prohlásila, že hráči by raději měli zůstat doma, než hrát v organizaci s rasistickým názvem.

“Kdo se stane Colinem Kaepernickem ve Washingtonu Redskins?” ptá se Sharpová. 

Problematický název klubu budí vášně již dlouhé roky. V 90. letech se také uvažovalo o změně, ale soud rozhodl, že název není rasistický a naopak odkazuje na kulturu původních obyvatel Spojených států.

Sharpové se to nelíbí a ostře se vymezuje proti dlouholetému pojmenování klubu z hlavního města.

“Majitelé organizace problém názvu dlouhodobě přehlížejí. Je to urážka a hřích, který již nelze vzít zpátky. Je příliš pozdě na změnu názvu, ale toto nevyhovující označení musí být odstraněno. Vyzývám členy organizace, aby se k tomuto problému postavili a stali se hrdiny. Už nikdy by neměli hrát za klub, který stojí proti původním Američanům.” 

Klub dlouhé roky tvrdí, že název klubu původní obyvatele neuráží. Sharpová a masivní komunita, kterou zastupuje, rozhodně nesouhlasí. S ohledem na situaci ve Spojených státech je pravděpodobné, že o změně historického názvu budou vedeny dlouhé diskuze a je zcela možné, že se v budoucnu dočkáme přejmenování trojnásobných vítězů Super Bowlu.

Zdroje:
TMZ