"Nechápu, proč ho Patriots poslali pryč," říká legendární quarterback Joe Montana

"Nechápu, proč ho Patriots poslali pryč," říká legendární quarterback Joe Montana zdroj: Sporting News

Ikona San Francisca 49ers Joe Montana si myslí, že vedení Patriots udělalo velkou chybu, když propustilo Toma Bradyho.

Člen síně slávy a čtyřnásobný vítěz Super Bowlu Joe Montana se vyjádřil k odchodu Toma Bradyho z New England Patriots. Bývalý hráč 49ers a Kansas City Chiefs si myslí, že Pats udělali chybu, když nechali odejít svého nejlepšího hráče. 

“Dovnitř organizace nevidím, ale někdo udělal velkou chybu. Pořád nechápu, jak ho mohli Patriots poslat pryč. Nerozumím tomu.” 

Montana byl vyměněn ze San Francisca do Kansasu po dlouhých třinácti sezonách a pro všechny byl šok vidět legendárního hráče v jiném dresu. 49ers ale udělali logický krok, neboť na svou šanci čekal Steve Young, který klubu pomohl ke třem mistrovským prstenům. U Bradyho je situace odlišná, protože Pats ho pustil pryč, aniž by měli odpovídající náhradu. Tu Bill Belichick s Robertem Kraftem teprve hledají. 

“Tady nejde o uznání nebo zásluhy. Brady chce kontrolu, hodně kontroly. Nevím, co mu Tampa slíbila nebo co přesně hledá, ale myslím, že chtěl jen víc kontroly nad ofenzivní hrou. Vážně nevím, nemluvili jsme o tom. Prohodili jsme pár slov před Super Bowlem, ale na hlubší debatu nebyl čas.” 

Montata změnil dres v sedmatřiceti letech, Brady dokonce ve dvaačtyřiceti. Dvojnásobný nejužitečnější hráč soutěže si myslí, že Brady po dvaceti letech na Foxborough oživí svou kariéru a najde v Tampě znovu radost ze hry. 

“Přestup přinese novou výzvu a nové vzrušení. Již neuvidíte tu stejnou šatnu, stejné spoluhráče i zaměstnance klubu. Těšíte se na nové spoluhráče a to vám dá znovu radost do hry. Všichni Bradymu věří a těší se, až ho uvidí hrát.”

Příchod do Tampy ukázal realitu NFL. Když může změnit adresu i největší hvězda soutěže, tak je na prodej opravdu každý hráč. Montana na rozdíl od Bradyho nedostal od prezidenta klubu na výběr, ale pochopil, že americký fotbal je především velký byznys.

“Fotbal se stal velkým byznysem. V určitém okamžiku jde hlavně o peníze. Proto jsem dlouho hovořil s Billem Walshem (bývalý trenér 49ers) o našem vztahu, když jsem odešel do důchodu. Všichni si mysleli, že jsme měli problémy, ale na konci mi řekl, že si musel ode mě držet odstup a nemohl se stát mým nejlepším přítelem. Bill nechtěl, abych odcházel, ale nemohl s tím nic dělat.” 

Stejně jako Montanu, tak i Bradyho jednou čeká dlouhý rozhovor s Billem Belichickem o jejich společné cestě americkým fotbalem. Napsali jeden z nejkrásnějších příběhů v dějinách světového sportu, a i když se jejich cesty rozdělili, na dvacet let společného působení nikdy nezapomenu.

Zdroje:
NFL.com