NFL ocenila nejlepší hráče letošní sezony

NFL ocenila nejlepší hráče letošní sezony Lamar Jackson - MVP | zdroj: Profimedia

Lamar Jackson, Stephon Gilmore či Nick Bosa mezi nejlepšími hráči letošní sezony. 

Hráči Baltimore Ravens ovládli základní část a jejich ústřední postavy - quarterback Lamar Jackson a trenér John Harbaugh zvítězili ve svých kategoriích. Níže je seznam hráčů, kteří v letošní sezoně svými výkony zaujali jak odborníky, trenéry tak i fanoušky.

MVP - Most Vaulable Player - Lamar Jackson, Baltimore Ravens 

Trenér roku - John Harbaugh - Baltimore Ravens

Defenzivní hráč roku - Stephon Gilmore, New England Patriots

Ofenzivní hráč roku - Michael Thomas, New Orleans Saints

Defenzivní nováček roku - Nick Bosa, San Francisco 49ers

Ofenzivní nováček roku - Kyler Murray, Arizona Cardinals 

Comeback roku - Ryan Tannehill, Tennessee Titans

Že titul MVP získá Lamar Jackson se dalo předpokládat již delší dobu. Quarterback nejlepšího týmu základní části překonal spoustu rekordů NFL. Jako první quarterback historie doběhl pro 1206 yardů a 7 touchdownů. Přidal 3127 yardů a 36 touchdownů s ratingem 113,3 a kompletně změnil pohled na hru quarterbacků. Oproti loňské sezoně výrazně zlepšil pasovou hru a již není pouze running backem hrajícím jako rozehrávač, ale naprosto špičkou mezi quarterbacky v moderním americkém fotbale.

Hlavní trenér Lamara John Harbaugh vytvořil z Ravens běhovou mašinu, která v základní části drtila všechny soupeře a prohrála pouze dvě utkání. Šok přišel v prvním kole playoff, kdy Ravens nestačili na překvapení sezony Tennessee Titans a vypadli již v divizním finále. To však nemohlo Harbaughovi pokazit skvělou sezonu a vítěz Super Bowlu z roku 2013 si právem přišel pro trofej nejlepšího kouče roku. 

Stephon Gilmore držel obhájce titulu celou sezonu nad vodou. Patriots zdobila nejlepší obrana základní části a devětadvacetiletý cornerback na tom měl lví podíl. Započítal 6 interceptions a dokonce doběhl pro "pick six" touchdown. V jedné z nejhorší sezon Patriotů za poslední roky byl Gilmore jednou z mála světlých stránek.

Saints mají bezpochyby jeden z nejlepších útoku soutěže a za to vděčí především Michaelu Thomasovi. Šestadvacetiletý wide reciver překonal rekord NFL v počtu zachycených pasových přihrávek - 149. Přidal 1725 yardů a 9 touchdownů. 

Mezi nováčky zvítězili Nick Bosa, obránce 49ers a Kyler Murray, quarterback Arizony. Murray je maličký rozehrávač, který ale naházel 3722 yardů 20 touchdownů a k nim přidal 12 interceptions. Kyler je velký příslib do budoucna, ale potřebuje stejně dobré ofenzivní spoluhráče, které Arizoně chybí a proto se krčí na posledním místě divize NFC West. Nick Bosa prožil zklamání z prohraného Super Bowlu, ale jinak prožil báječnou sezonu a slyšel chválu ze všech stran. Stodvacetikilový pořízek řídil obranu 49ers, připsal si 47 úspěšných obraných zákroků a 9x sackoval quarterbacka soupeře. Oba nováčci ukázali svůj potenciál a v příštích letech se zařadí mezi největší hvězdy celé NFL. 

Návrat roku tentokrát patři Ryanu Tannehillovi, který začínal sezonu jako náhradník, ale od šestého kola chytil příležitost za pačesy a dovedl Titans až do konferenčního finále, kde podlehli budoucím vítězům z Kansas City.

Tagy:
MVP
Zdroje:
NFL.com