"O pozici startera budu bojovat," říká letošní jednička draftu Joe Burrow

"O pozici startera budu bojovat," říká letošní jednička draftu Joe Burrow Joe Burrow | zdroj: Profimedia

Po sezoně plné rekordů přichází Burrow do opravdového světa amerického fotbalu a na vlastní kůží pocítí rozdíl mezi univerzitním a profesionálním fotbalem. Bengals získají nového vůdce, který má klub vynést z bahna. 

Do Cincinnati míří nový franchise quarterback. Joe Burrow potvrdil roli favorita letošního virtuálního draftu a ve třiadvaceti letech posílí nejhorším týmu loňské sezony Cincinnati Bengals. 

Student univerzity LSU byl vybrán jako první hráč draftu 2020. Kvůli opatření proti pandemii koronaviru proběhl draft virtuálně a Burrow sledoval losování z pohodlí svého domova v Ohiu společně se svou početnou rodinou. Po oznámení svého jména oblékl čepici s motivem Bengals a potěšil fanoušky. 

Krátce po výběru kouč Bengals Zac Taylor řekl, že Burrow musí o svou pozici jedničky týmu jednoznačně zabojovat. Během videohovoru hráč potvrdil, že očekává souboj o základní sestavu.

“Přesně to očekávám, bojovat o sestavu. Přijdu tam a pokusím se hrát nejlépe jak umím.”

Rodák z Iowy přichází po rekordní sezoně, kdy naházel 60 touchdownů a překonal rekord LSU v úspěšnosti přihrávek - 76,3%. Získal Heismanovu trofej a jeho tým nepoznal v sezoně hořkost porážky. Po letech nejistoty s Andy Daltonem, který vstupuje do posledního roku svého kontraktu na 17 milionů dolarů, nechce jít trenér Taylor do nejistoty a dá Burrowovi čas, aby si zvykl na úroveň a tempo NFL. 

“Vybrali jsme ho, protože známe jeho kvality a potenciál. Čím víc bude trénovat a zlepšovat se, tím dřív zapadne do hry,” řekl Taylor.

Bengals nezaháleli a již v týdnu přivezli hráčově rodině dresy Bengals s číslem 9 a prezident organizace Mike Brown poslal hráčovi dopis ve kterém napsal: “že se těší na úspěchy a tituly v následujících letech.” 

Během opatření, která brzdí sportovní svět, hráč nezahálí a studuje herní kombinace a útočnou hru svého nového týmu. 

“Až přijdu mezi nové spoluhráče, musím být sebejistý a silný. Musím mít informace a ihned zapadnout. Nechci, abych si spoluhráči říkali: co tady ten kluk dělá,” pokračoval Joe v rozhovoru. 

Bengals loni skončili s bilancí 2-14, což je nejhorší výsledek od roku 2003. Přestože neměli s Burrowem jediný soukromý trénink, vložili do quarterbacka LSU veškeré naděje. V roce 2019 hodil 5 571 yardů a 60 touchdownů a naprosto ovládl univerzitní soutěž. S LSU dokráčel k titulu bez jediné porážky a měl rating 94,9.  

Jediným quarterbackem, který získal Heismanovu trofej, vyhrál univerzitní mistrovství a byl jedničkou draftu, se stal Cam Newton v roce 2011. Burrow je v historické tabulce, která se píše od roku 1967, teprve druhým hráčem. 

V Cincinnati si nezahráli playoff od sezony 2015, navíc dlouhých 30 let nevyhráli v offseason jediný souboj.

Burrow je celkově 318. první výběr draftu napříč NFL, NHL, NBA i MBL. Je však prvním člověkem, který je nejlepší hráč, vyhrál titul a navíc překonal rekord NCAA. 

Talentovaný hráč si tlak nepřipouští a očekává tvrdou práci. 

“Nezáleží kolikátého mě vybrali. Je mi jedno, jestli jsem první nebo 180. Budu pracovat stejně tvrdě, zlepšovat se a odvádět pro město tu nejlepší práci,” dodal Burrow závěrem.

Zdroje:
NFL.com