Pandemie zastavila světový sport. NFL zatím start sezóny neodkládá

Pandemie zastavila světový sport. NFL zatím start sezóny neodkládá Los Angeles Memorial Coliseum | zdroj: Profimedia

Pandemie koronaviru decimuje sportovní svět. NFL naštěstí startuje až v září a tak se zrušení soutěže, zatím neplánuje.

Profesionální sport zažívá dosud nevídanou událost. Kvůli šíření nebezpečného koronavir, byly zastaveny všechny větší sportovní události. NBA, NHL, Liga Mistrů, Evropská liga či evropské fotbalové soutěže jsou zrušeny. Americká fotbalová liga zatím přijímá bezpečností opatření, ale zrušení letošního ročníku zatím není na pořadu dne. 

Příští ročník začne v pravidelném termínu

Vedení NFL oznámilo, že posunutí startu letošního ročníku není v plánu a soutěž začne v klasickém zářijovém termínu. Liga však zrušila své výroční zasedání plánované na konec března a začátek dubna. Důležitá konference, která měla řešit otázku pravidel, přestupů, obchodních záležitostí či dalších fotbalových otázek, se prozatím přesouvá na 19. května a zúčastní se jí hlavní trenéři a generální manažeři všech týmů NFL.

Jednotlivé organizace zavádí různá bezpečnostní opatření. Mnoho týmu omezilo cestování pro své trenéry i skauty kvůli šíření koronaviru ve Spojených státech. Atlanta, Buffalo, Green Bay, Kansas City, Minnesota či New York Giants od čtvrtka omezili cestování klubovým činovníkům. Orlové z Philadelphie dnes oznámili, že uzavřou Lincoln Financial Field i tréninkové centrum, aby tam v pátek mohl nastoupit zdravotnický tým a celý komplex dezinfikovat a důkladně vyčistit.

Termín letošního draftu se přesouvat nebude 

Stanovený termín letošního draftu se zatím přesouvat nebude. Výběr nových hráčů je naplánován na 23. až 25. dubna a stanovené datum zatím ohrožené není, ale to se může velmi rychle změnit. Ian Rapoport z NFL Network řekl, že zatím nedochází k žádným změnám, ale situace se může změnit ze dne na den. V plánu je přesunutí místa konání či zákaz vstupu fanouškům.

Vrcholný management NFL vydal prohlášení:

„Pozorně sledujeme vývoj nastalé situace. Jsme v kontaktu s mezinárodní zdravotnickou organizací a přijímáme potřebná opatření. V rozhovorech budeme pokračovat i nadále a postupovat dle dostupných pokynů. Budeme sledovat situaci ohledně skautingu i draftu a případně zavedeme potřebná opatření.“

„Na jarním zasedání, které jsme přesunuli na květnový termín, budeme jednat o všech důležitých tématech, včetně pravidel, přestupů, platového stropu i obchodních záležitostech. Setkání se zúčastní přední manažeři a trenéři jednotlivých organizací,“ informoval tiskový mluvčí Brian McCarthy.