Překvapí Vikingové i druhého favorita?

10. 01. 2020
0
Překvapí Vikingové i druhého favorita? zdroj: Profimedia

49ers jsou favoritem, ale snadné vítězství očekávat nemohou.

Wild Card Round letošního playoff přinesl několik překvapivých výsledků. Významný skalp v podobě jednoho z největších favoritů celé NFL New Orleans Saints si připsali i Vikingové z Minnesoty. Můžou na tento úspěch navázat a v sobotu večer zdolat další favorizovaný tým? San Francisco 49ers měli minulý týden volno, a tudíž před Divisional Round mohli doléčit zranění.

Vikings v zápase proti Saints naplno ukázali svoje nejsilnější zbraně. Dalvin Cook byl v prvním poločase k nezastavení, až ve druhé půli se povedlo Saints jeho výbušnou hru eliminovat. Naopak výkon Kirka Cousinse se zlepšoval postupem zápasu a jeho skvělá přihrávka na Adama Thielena v prodloužení rozhodla zápas. V případě Vikings je vidět, jak passové hře prospívá účast Dalvina Cooka na pozici runningbacka, tak i možnost využít obou hvězdných receiverů, byť Stefon Diggs dával jasně najevo svou nespokojenost s průběhem zápasu. Přestože útok nehrál vůbec špatně, ještě lepší výkon podala obrana, kterou na zápas výborně připravil trenér Mike Zimmer. V pass-rushi se vyznamenal Danielle Hunter, jedna z nejméně nápadných hvězd NFL, a také Xavier Rhodes zahrál po dlouhé době velmi dobrý zápas a v rámci možností pokrýval nejlepšího receivera NFL Michaela Thomase.

Jaký soupeř na Vikingy čeká nyní? 49ers jsou v mnoha ohledech podobný tým jako Saints. Ostatně jejich vzájemný zápas (48:46 pro 49ers) je považován za jeden z nejlepších zápasů letošního ročníku NFL. Útočná hra 49ers je, podobně jako v případě Saints, velmi kreativní a pro soupeře nečitelná. Hlavní trenér Kyle Shanahan standardně mění formace a z každé formace může vzniknout diametrálně odlišná akce. Například může poslat fullbacka Kylea Juszczyka chytat dlouhé přihrávky, a naopak receivera Deeba Samuela zapojuje do běhové hry. Velkým strašákem obran je tight-end George Kittle, který si v sezóně připsal 1075 nachytaných yardů, přestože dva zápasy z důvodu zranění vynechal. Skutečná síla 49ers je ovšem v obraně, především v obrané linii. 49ers v posledních letech nezaháleli a volby v prvním kole draftu pravidelně investovali do defenzivních linemanů. Poslední akvizice, letošní nováček Nick Bosa, byl v základní části naprosto dominantní a žádná ofenzivní linie si s ním nedokázala poradit.

Vzhledem k nedostatečné síle ofenzivní linie Minnesoty může být Bosa skutečným katem Vikingů. Pro 49ers bude klíčové nedovolit soupeři dostat se do stabilního útočného tempa, v němž se střídá běhová hra s dlouhými přihrávkami za obranu soupeře. 49ers si jsou těchto zbraní vědomi, a proto vystaví Kirka Cousinse pod maximální tlak. Souboj poměrně podceňovaných quarterbacků Jimmyho Garoppola a právě Cousinse může být dalším zajímavým aspektem zápasu. Ačkoliv jsou 49ers stále jasným favoritem, konec základní části nebyl z jejich pohledu úplně stoprocentní. Na druhou stranu se potkávali se soupeři jiné kvalitativní úrovně než na začátku sezóny, kdy si připsali osm výher v řadě. Letošní playoff už přineslo vícero překvapení, pokud budou hrát Vikingové na hranici svých možností, mohli by soupeře zdolat.

Zdroje:
NFL.com