První franchise tagy jsou rozdány. Kdo v příští sezóně nebude měnit dres?

Některé organizace již využili franchise tag a pojistili si důležité hráče pro další sezonu.

Franchise tag je v podstatě možnost organizace „zamluvit si hráče“, kterému končí stávající kontrakt. Pokud klub franchise tag neuplatní, fotbalista se přesune na trh volných hráčů a může jedna s dalšími zájemci. Týmy si takto pojistí hráče, kteří patří mezi opory a základní stavební kameny celé sestavy.

Probíhající jednání o nové kolektivní smlouvě, posunula možnost udělit franchise tag až do pondělního rána. Poté se otevře i trh s volnými hráči a organizace začnou podepisovat nové hráče. Pokud nebude kolektivní smlouva schválena, můžou týmy v roce 2020 použít jak franchise tag, tak i transition tag a pojistit si dva hráče. Týmy jako Dallas Cowboys (Dak Prescott, Amari Cooper) či Tennessee Titans (Ryan Tannehill, Derrick Henry) jsou kandidáti na použití obou tagů.

Zde přinášíme výběr hráčů, kteří již nemusí řešit svou budoucnost a díky franchise tagu zůstanou u svých současných zaměstnavatelů.  

Brandon Scherff – Washington Redskins

Redskins se nepodařilo dokončit jednání o dlouhodobém kontraktu s vysoce ceněným ofenzivním guardem Brandonem Scherffem, a tak použilo franchise tag. Trojnásobný účastník Pro Bowlu je jedním z klíčových hráčů a pro nového kouče Rona Riveru bylo nezbytné ho v týmu udržet. Redskins schází kvalita ve všech řadách, takže potřebují kvalitní hráče a kolem nich postavit nový, konkurenceschopný kádr.

Yannick Ngakoue – Jacksonville Jaguars

Bývalá trojka draftu defenzivní end Yannick Ngakoue během loňské sezony projevil touhu Jacksonville opustit a zamířit na trh s volnými hráči. Vedení organizace však nutně potřebuje kvalitní hráče udržet a tak na Yannicka uplatnilo franschise tag, který ho na Floridě udrží i pro sezonu 2020.

Matthew Judon – Baltimore Ravens

Vedení vítěze základní části nechce opakovat chyby z loňské sezony, kdy odešli C. J. Mosley a Za´Darius Smith. Sedmadvacetiletý linebacker předváděl v loňské sezoně skvělé výkony, za což byl odměněn nominací do utkání hvězd. Nyní má budoucnost vyřešenou a volným hráčem se stane až v roce 2021.

Hunter Henry – Los Angeles Chargers

Pětadvacetiletý tight end byl vybrán v druhém kole draftu 2016, ale kvůli zdravotním problémům v sestavě Chargers často chybí. Člen výběru nejlepších nováčků roku 2016 zůstane i příští sezonu na Západním pobřeží Spojených států v sestavě trápících se Chargers.

Justin Simmons – Denver Broncos

Broncos chystají pro svého nejlepšího safetyho dlouhodobý kontrakt, ale jednání jsou složitá a kvůli franchise tagu získal management potřebný rok navíc. Očekává se že Simmons v příští sezoně podepíše lukrativní mnoha milionový kontrakt.