Vikingové vyplenili New Orleans a míří do dalšího kola

Vikingové vyplenili New Orleans a míří do dalšího kola zdroj: neworleanssaints.com

Favorit na domácí půdě zaváhal. Saints nezvládli prodloužení a sezona pro ně končí. 

Vikings 26 : 20 Saints

Další velké překvapení ve wild card game. Minnesota Vikings šokovala svět a vyřadila silné Saints z bojů o Superbowl. V základní hrací době skončilo utkání nerozhodně a v prodloužení Vikingové rozhodli. Kirk Cousins rozjel drive, který ukončil napínavé utkání. V devíti hrách překonal 75 yardů a rozhodujícím pasem nalezl tightenda Kyla Rudolpha, který touchdownem poslal Vikingy do druhého kola. Vikingové zvítězili 26–20 a v příštím zápase narazí na vítěze konference NFC San Francisco 49ers.

Quarterback Vikings Kirk Cousins zkompletoval 19 z 31 přihrávek pro 242 yardů a jeden touchdown. Největší zbraní však byl runningback Dalvin Cook, který zaznamenal 94 běhových yardů pro dva touchdowny.

Na druhé straně Drew Brees dokončil 26 z 33 přihrávek pro 208 yardů, jeden touchdown a jeden interception. Saints měli v sezoně nejméně turnoverů ze všech týmů ligy, interception tedy přišel v nejméně vhodnou chvíli. Největší útočnou zbraní New Orleans byl Taysom Hill s 50 yardy a 1 touchdownem. Obrana Vikings skvěle bránila Michaela Thomase i Jareda Cooka, Alvin Kamara doběhl pro jeden touchdown, ale to nestačilo.

Saints mají na papíře jeden z nejlepších útoku v lize a v posledních utkáních hráli skvěle. V neděli to však neplatilo. Brees naházel pouze 208 yardů, což je nejhorší výkon od 13. hracího týdne. Útok New Orleans proměnil pouze 4 z 11 třetích downů pro celkových 324 útočných yardů. Fanoušci v Mercedes-Benz Superdomu nechápavě kroutili hlavou, co se děje s útokem domácích. Alvin Kamara a Latavius Murray doběhli shodně pro pouhých 21 yardů, nejlepší widereceiver soutěže Michael Thomas zaznamenal 70 yardů. Útok Saints byl v utkání několikrát vypískán náročnými domácími fanoušky.

Když minutu a půl před koncem poločasu přidal Dalvin Cook pěti yardový touchdown, dostali se hosté do vedení 13–10. Kicker domácích Wil Lutz o pár vteřin později promarnil šanci na vyrovnání neproměněným třiačtyřiceti yardovým field golem. Domácí fanoušci stále věřili, že jejich miláčci v druhé polovině utkání otočí. Třetí čtvrtina byla plná nepřesností na obou stranách a oba týmy několikrát odkopávali. Zlom přišel v závěru, kdy Vikingové proměnili 8 her v touchdown Dalvina Cooka a před poslední fázi utkání vedli 20–10. Nejlepší hráč domácích Tysom Hill snížil na 17–20 a pár vteřin před koncem a kicker Wil Lutz napravil své zaváhání z prvního poločasu a poslal utkání do prodloužení za stavu 20–20.

Pokud tým, který v prodloužení začíná s míčem, skóruje touchdown, stává se vítězem. Hod mincí vyhráli Vikings a vše měl v rukou Kirk Cousins. Během devíti her a 75 yardů dokázal tightend Vikingů Kyle Rudolph skórovat touchdown a poslal hráče New Orleans na dovolenou. Utkání skončilo velkým překvapením. Saints byli odborníky pasování na účastníka Superbowlu, především kvůli silné ofenzivě. Vikings však našli recept na Breese a perfektní obrannou hrou vymazali největší zbraně soupeře a zcela zaslouženě míří do dalšího kola.

V neděli pojedou Vikings na horkou půdu do San Francisca. Oba týmy disponují skvělou obranou a znovu se čeká vyrovnané utkání. 49ers jsou favorité, stejně jako byli Saints. Playoff NFL je krásné v tom, že rozhoduje pouze jeden zápas a aktuální forma. Minnesota se veze na vlně euforie a nikde není psáno, že nemůže znovu překvapit.

Zdroje:
CBS Sports