Vontaze Burfict si sype popel na hlavu: "Chci se změnit," říká nejtrestanější hráč NFL

Vontaze Burfict si sype popel na hlavu: "Chci se změnit," říká nejtrestanější hráč NFL zdroj: CBS Sports

Vyřadil ze hry Antonia Browna, Grega Olsona i Bena Roethlisbergera. Neukázněný hráč po další suspendaci změnil přístup a věří, že dostane další šanci.

Pokud chce Vontaze Burfict ještě někdy nasadit helmu a obout zápasové kopačky, musí výrazně změnit myšlení a především své chování. Za svůj poslední prohřešek vyfasoval dvanácti zápasový trest a další porušení pravidel může být poslední.

Burfict je jedním z nejznámějších hráčů své generace, především kvůli disciplinárním přehmatům. V devětadvaceti letech zaplatil na pokutách přes 4 miliony dolarů a vynechal 22 zápasů, což je téměř 20% jeho kariéry. Mezi protihráči je považován za zákeřného hráče, který nehledí na zdraví soupeřů a uchyluje se k nečistým obraným zákrokům. V září loňského roku zcela nepochopitelně trefil tight enda Colts Jacka Doyla a za odměnu dostal zákaz činnosti do konce sezóny.

Viceprezident NFL Joe Runyan tehdy prohlásil:

„Zde nejsou žádné polehčující okolnosti. Byl to zbytečný zákrok, kterému se šlo vyhnout. Ještě nikdy, jsme nebyli chováním hráče tak znepokojeni, jako jsme nyní.“

Rodák z Los Angeles byl od mlada sportovní hvězdou a na střední škole dokonce patřil mezi 250 nejlepších atletů ve Spojených státech. Už tehdy byl považován za problémového hráče, který je plný hněvu a nezvládá své chování. Již během středoškolských let často zbytečně fauloval, rval se s protihráči a nevycházel s trenéry. To vše si bohužel přenesl i do NFL a zařadil se mezi nejtrestanější hráče v dějinách amerického fotbalu.

Jelikož má možná poslední šanci, jak si ještě zahrát profesionální fotbal, začal si sypat popel na hlavu a prohlašuje, že je konec se zákeřnými fauly.

„Chtěl jsem lidem ukázat, že jsem lepší hráč. Než jsem dostal další stopku, chtěl jsem změnit svůj obraz, styl hry i způsob, jakým mě lidé vnímají. Když vám všichni neustále tvrdí, že jste darebák, tak se s tím naučíte žít. Fanoušci si pak myslí, že jsem na hřišti jen proto, abych zranil soupeře a to není pravda.“

Tímto zákrokem vyřadil ze hry Antonio Browna. AB patřil mezi nejlepší hráče soutěže a kraloval wide receiverům. Po Burfictově zákroku měl Brown dlouhodobé zdravotní i psychické problémy. Množí se hlasy, že právě zákeřný zákrok silného linebackera cosi v Brownově hlavě změnil a od té doby populární AB nezvládá své chování a jednou možná skončí ve vězení. 

Za pár dní zamíří na trh s volnými hráči a tak se připravuje na další angažmá. Žije ve Phoenixu, kde pilně trénuje. Ráno má fyzickou přípravu, odpoledne navštěvuje tréninky bojových sportů. Spojil se s novým výživovým poradcem a pomalu snižuje tělesnou hmotnost. Dále začal sledovat nahrávky s hrou ostatních linebackerů a studuje, jak se udržet na hraně mezi fyzickou hrou a porušením pravidel.

„Hra se za poslední roky obrovsky změnila. Už vím, jaký byl vývoj od doby kdy hrál Ray Lewis a Brian Urlacher a také už vím, jak se hra vyvinula do dnešních dní. Fotbal se mění a my se měníme s ním.“

Svého faulu z úvodu letošní sezony lituje a v budoucnu ho rozhodně nehodlá opakovat.

„Samozřejmě toho lituji, nechtěl jsem nikoho zranit. Udělám vše proto, aby se nic podobného již neopakovalo.“  

Údajně již hovořil s trenérem Cincinnati Bengals o možném angažmá. Tak uvidíme, jestli se Bengals odváží angažovat hráče, který má více zákazů činnosti, než kterýkoliv jiný aktivní hráč NFL. 

Seznam vybraných Burfictových prohřešků:

  • září 2013: pokuta 31 tisíc dolarů za úder protihráče do slabin a napadení receivera 
  • říjen 2013: pokuta 31 tisíc dolarů za napadení receivera soupeře
  • říjen 2014: 25 tisíc dolarů pokuta za zlomený kotník tight enda Grega Oslona
  • prosinec 2015: 70 tisíc dolarů za dva zákroky na quarterbecka Bena Roethlisbergera
  • leden 2016: 50 tisíc dolarů za úder bezbranného receivera do tváře
  • leden 2016: 500 tisíc dolarů pokuta za úder hlavou do Antonia Browna
  • říjen 2016: 75 tisíc dolarů za útok na LeGarrette Blounta z NE Patriots
  • říjen 2018: 112 tisíc dolarů za několik tvrdý zákroků v zápase proti Steelers.