Zápas navíc? Hvězdy jsou proti. Má nová kolektivní smlouva u hráčů šanci?

08. 03. 2020
0
Zápas navíc? Hvězdy jsou proti. Má nová kolektivní smlouva u hráčů šanci? Šéf NFL Roger Goodell a ředitel NFLPA Demaurice Smith po podepsání dohody v roce 2011. | zdroj: Jason Miller/Getty Images

Návrh nové kolektivní smlouvy mezi NFL a hráčskou asociací má několik sporných bodů.

Ve stínu debat o výběrech v draftu či o osudu Toma Bradyho a dalších hvězdných hráčů, kteří jsou letos k mání, pokračuje debata o nové kolektivní dohodě mezi majiteli týmů a hráčskou asociací NFLPA. Dohoda stanovuje rozdělení výnosů z ligy, standardy ochrany zdraví a bezpečnosti hráčů a další výhody, včetně důchodů a pojištění pro všechny hráče NFL.

Vyjednávání kolektivní dohody je velmi vyostřené a několikrát vyústilo i ve stávku. Současná desetiletá dohoda končí po sezóně 2020 a majitelé týmů se snaží co nejdříve dojednat novou. Následně se totiž rozběhnou jednání o nové smlouvě na televizní práva, od které se očekává, že svou výší prolomí všechny dosavadní rekordy. Televizní společnosti i majitelé proto chtějí mít jistotu a eliminovat jakoukoliv okolnost, která by uzavření smlouvy na televizní práva mohla narušit, například právě stávku hráčů.

Návrh kolektivní dohody se těší velké přízní majitelů, kteří už ho v únoru podpořili. U zástupců NFLPA jsou názory mnohem více rozděleny. Zástupci týmů nakonec v poměru 17:14 (jeden se zdržel) rozhodli, že dají návrh tohoto 400stránkového dokumentu k hlasování všem hráčům. Co konkrétně dohoda přináší?

Nejvýznamnější změnou je rozšíření základní části ze 16 na 17 zápasů. Majitelé jasně deklarovali, že nebudou chtít ustoupit od zvýšení počtu zápasů na 17. Menší skupinka majitelů dokonce chtěla už od příštího roku sezónu 18zápasovou. NFLPA nakonec se skřípěním zubů v jednání přistoupila na 17 zápasů. Odměnou hráčům má být vyšší podíl z výnosů z NFL, vyšší minimální mzdy, vyšší renty pro veterány a snížení počtu přípravných zápasů ze čtyř na tři. Zatímco hvězdy NFL delší základní část nepodporují, u hůře placených hráčů může zvýšení minimální mzdy znamenat znatelné zlepšení životních podmínek. I proto, že rozhodují všichni hráči a stačí přijetí nadpoloviční většinou, existuje šance, že výhody pro tyto hráče převáží nutnost hrát 17 zápasů.

Majitelé nabídli totiž i další ústupky, které je samotné nepřipraví o zisky, a zvyšují šanci na schválení ze strany hráčů. Jedná se například o zásadní rozvolnění testování hráčů na marihuanu. Dalším ústupkem, se kterým by rozhodně nesouhlasili trenéři, ale majitelé s ním nemají sebemenší problém, je snížení počtu tréninků ve výstrojích a další úlevy v tréninkovém procesu.

Poslední zásadní změnou, která je zajímavá především z pohledu fanoušků, je rozšíření playoff z 12 na 14 týmů (7 z každé konference). Pouze jeden tým by tak měl volno v prvním kole playoff, všechna ostatní mužstva by se utkala ve Wild Card Round. Tento krok je možno brát jako předstupeň k cílovému stavu 16 týmů v playoff a 18 zápasů základní části, po kterém budou majitelé pravděpodobně volat v další kolektivní dohodě za 11 let.

Tagy:
byznys
Zdroje:
ESPN , Sports Illustrated , Bleach Report