Šest žen žaluje americkou plaveckou asociaci, protože dostatečně nezasáhla proti sexuálnímu obtěžování

Šest žen žaluje americkou plaveckou asociaci, protože dostatečně nezasáhla proti sexuálnímu obtěžování USA National Championships | zdroj: Profimedia

Americké reprezentační plavkyně zažily v dětství otřesné zážitky, které je poznamenaly na celý život. Nyní žalují plaveckou asociaci za nečinnost v boji se sexuálním obtěžováním.

Americká plavecká asociace čelí obvinění z nečinnosti v případu sexuálního obtěžování ženského plaveckého týmu. Šest plavkyň podalo žalobu na asociaci USA Swimming, že neochránila své závodnice před sexuálním obtěžováním ze strany členů reprezentačního vedení.

Údajnými pachateli jsou bývalý trenér plaveckého národního týmu Mitch Ivey, bývalý ředitel reprezentace Everett Uchiyama a další bývalý kouč Andrew King. Plavkyně Debra Grodensky, Suzette Moran, Tracy Palermo a další tři ženy, které si přály zůstat v anonymitě, podaly žaloby. 

Žaloba uvádí, že USA Swimming a další státní či lokální plavecké kluby pomohly sexuálnímu obtěžování tím, že neposlouchaly dotčené osoby a skrývaly dlouhodobé problémy. Plavkyně tvrdí, že tento přístup nedostatek vystavil mnoho plavců, včetně nezletilých, sexuálnímu obtěžování, které trvá dlouhé roky. 

Debra Grodensky prohlásila:

“Mému sexuálnímu obtěžování se mohlo předejít. Chci aby soud probudil USA Swimming. Chci změnu kultury.” 

Grodensky také uvedla, že obtěžování ze strany trenéra Kinga začalo již v 80. letech, kdy jí bylo pouhých 8 - 16 let. Musela vyhledat psychiatrickou pomoc a užívala antidepresiva. 

Andrew King byl v roce 2010 obviněn z dvaceti případů sexuálního obtěžování a odsouzen na 40 let vězení. Suzette Moran uvedla, že obtěžování začalo v pouhých dvanácti letech a vedlo až k jejímu otěhotnění o pět let později. Vše se odehrálo pár měsíců před olympijskými hrami 1984 pořádaných ve Spojených státech. Moran podstoupila interrupci a odnesla si doživotní psychické problémy. Trpí depresemi a častými úzkostnými stavy. 

“Stále trpím traumatem, který se mnou zůstane celý život. Plavecká asociace si musí vyčistit před svým prahem a vyhodit všechny vedoucí pracovníky a trenéry, kteří dovolili, aby dlouhá léta docházelo ke zneužívání a šikaně našich plavkyň,” řekla Moran

Everett Uchiyama na svou pozici ředitele reprezentace již rezignoval, ale hned získal místo u USA Swimming. Moran to uvádí za příklad nedostatečného odhodlání odstranit pachatele z plaveckého světa.

Zdroje:
CBS Sports