Žokejové v Kentucky musí omezit používání bičíku. Rozhodl o tom pořadatel závodu

Žokejové v Kentucky musí omezit používání bičíku. Rozhodl o tom pořadatel závodu zdroj: Profimedia

Tradiční závody mění svá pravidla a zavádí směrnice, které budou šetrnější k životu a zdraví závodních koní. 

Žokejové na závodech v Kentucky již nebudou během závodu bičovat své koně tak, jak byli doposud zvyklí. Kentucká komise koňský závodů v úterý vydala nové pravidlo, které omezí používání bičíků.

Jezdci se musí omezit pouze na šest použití bičíku. Například žokej Victor Espinoza v závodě Kentucky Derby použil bičík více než třicetkrát. Dále se musí dbát na bezpečné používání bičíku, aby nedošlo k ohrožení zdraví ostatních jezdců a závodních koní.

Komise rozhodla, že pravidlo může být vymahatelné až od začátku sezony 2021. Kentucky Derby je naplánováno na 5. září, Breeders Cup se pojede 6. listopadu. Oba největší podzimní závody se pojedou podle zaběhlých pravidel.

Změna pravidel byla schválena za méně než dva dny jednomyslným rozhodnutím. 

“Naším cílem je dostat se do bodu, kdy budou stejná pravidla pro všechny. Jsme vděční, že proběhl dialog a pozitivní diskuze,” řekla právní poradkyně Mindy Colemanová. 

Změna pravidel v Kentucky přichází pět dní poté, co Horse Racing Board v Kalifornii také uvalil přísnější omezení na používání bičíku. Členové správní rady v Kalifornii hlasovali po téměř sedmihodinové debatě. Rozhodnutí správní rady vyvolalo mezí žokeji velké pochybnosti.

Právní zástupce Shane Gusman k situaci řekl: 

“Obávám se, že to nebude fungovat. Budou zde bezpečností problémy a především nebude moct žokej vykonávat svou práci.”