NFL věnuje 250 milionů dolarů na boj s rasovou diskriminací

Kaepernickovo gesto nese kýžené ovoce. NFL věnuje miliardy korun na boj s rasismem.

Vedení NFL začíná brát boj s rasismem vážně a přislíbilo finanční pomoc v hodnotě 250 milionů amerických dolarů, které během deseti let postupně rozdělí do fondů na boj proti systematickému rasismu a diskriminaci Afroameričanů napříč Spojenými státy.

Soutěž je připravena navázat spolupráci s Colinem Kaepernickem, který jako první fotbalista upozornil na rasovou policejní brutalitu. Kaepernick jako první poklekl při národní hymně v roce 2016 a jeho gesto se stalo symbolem boje s rasismem. 

Novinářka z NFL report Judy Battistová oznámila:

“Nebyli bychom tam, kde jsme dnes, bez Colina Kaepernicka a jemu podobných. Jsme v klíčovém bodě. Naslouchali jsme naši hráčům a začali reagovat. Vyslyšeli jsme je a spustili jsme platformu pro sociální spravedlnost, po které Kaepernick dlouho volal. Hráči vždy byli nedílnou součástí této kampaně. Bylo by úžasné zapojit Colina do našich aktivit. Dělá opravdu důležitou práci a my jsme otevřeni vzájemné spolupráci.” 

Komisař NFL Roger Goodel nedávno prohlásil, že NFL měla hráčům naslouchat a více se zapojit do sociálních problémů americké společnosti. Po vraždě George Floyda se rozpoutaly masové akce po celém světě, které mění pohled na život černochů nejen ve Spojených státech. 

Mnoho organizací i samotných hráčů vyjádřilo velkou podporu novému hnutí Black Lives Maters. Obránce Texans J. J. Watt a jeho trenér Bill O´Brian, se zúčastnili Floydova pohřbu, který zaplatil světoznámý boxer Floyd Mayweather. Mezi tisíci truchlících bylo i několik hráčů Minnesoty Vikings, protože k tragické události došlo v Minneapolis, největším městě státu Minnesota.

Minulý týden sdílelo několik hráčů NFL včetně hvězdného Patricka Mahomese krátká videa, ve kterých volají po větší aktivitě NFL v boji s rasismem. 

“Už toho bylo příliš. Musíme s tím něco dělat. Mohu využít své pozice a spojit se s ostatními hráči, abychom ukázali, že na černých životech záleží. Musím být vzorem, který podnikne patřičné kroky,” napsal quarterback Kansas City Chiefs.

Co se týče samotného Kaepernicka, tak několik hráčů lobovalo za jeho návrat do NFL. Od roku 2017 fotbal nehraje a dle svých slov trpí tím, že svým gestem upozornil na vzrůstající rasismus. 

Quarterback Atlanty Falcons Matt Ryan poznamenal:

“Myslím, že se NFL špatně zachovalo k hráčům, kteří vyjadřují protesty proti diskriminaci. Už si to myslím uvědomili a Colin by měl mít možnost vrátit se do NFL. Vytvořil povědomí o této nepříznivé situaci a lidi začali být více aktivní. Jeho protesty jsou konečně vyslyšeny a měl by ve své práci pokračovat.”

Zdroje:
CBS Sports