Ravens se loučí s legendou. Marshal Yanda po 13 letech končí

Ravens se loučí s legendou. Marshal Yanda po 13 letech končí Marshal Yanda | zdroj: baltimoreravens.com

Jeden z nejlepších ofenzivních linemanů v dějinách amerického fotbalu končí kariéru.

Vítěz Super Bowlu z roku 2012 a osminásobný účastník Pro Bowlu, který se nesmazatelně zapsal do historie NFL, po třinácti sezonách v dresu Baltimore Ravens míří do sportovního důchodu.

Pětatřicetiletý rodák z Iowy studoval na tamní univerzitě, kromě fotbalu se věnoval i basketbalu a byl školní sportovní hvězdou. Nakonec si vybral kariéru profesionálního fotbalisty a do NFL byl draftován v roce 2007 ve třetím kole jako 86. v pořadí.

Nyní jeho úspěšná kariéra v týmu Ravens bohužel končí. Když Ravens překvapivě vypadli již v prvním kole playoff, rojily se spekulace, že klubová legenda opravdu pověsí kopačky na hřebík. Po frustraci z vyřazení nechtěl Yanda své rozhodnutí uspěchat a vzal si čas na rozmyšlenou.

Yandovo rozhodnutí není nikterak překvapivé a vedení Ravens čeká nelehký úkol nahradit jednoho z nejlepších hráčů v dějinách organizace, který dlouhé roky táhl útočnou řadu hrdého týmu z Baltimoru. Pouze tři guardi v historii nastoupili do osmi zápasů Pro Bowlu a získali prsten pro vítěze Super Bowlu a Yanda je samozřejmě mezi nimi. Nejlepší nováček sezony 2007 nikdy nehrál za jiný klub a je skvělou ukázkou věrnosti a oddanosti svému týmu.

V roce 2017 si zlomil kotník a na nějaký čas vypadl ze sestavy. Během třinácti let vynechal 31 utkání, z toho 25 kvůli zmíněnému zranění kotníku. Kdykoliv ale nastoupil, patřil mezi nejlepší linemany soutěže a držel si konzistentní výkonnost. Proto ho mnozí považují za nejlepšího quarda uplynulé dekády.

Borec vážící téměř 140 kilogramů měl smlouvu ještě na jeden rok a nechával si otevřená vrátka pro případný návrat v roce 2020. V pětatřiceti letech však pomalu ztrácí fyzickou kondici a třináct sezon v profesionálním fotbale se podepsalo na jeho zdraví. Rozhodnutí ukončit spolupráci s milovanou organizací učinil kvůli své rodině, které chce věnovat více času.

Budoucí člen síně slávy své rozhodnutí vysvětlí na tiskové konferenci pořádané v Under Armour Performance Center. Fanoušci Ravens budou smutní až Yanda potvrdí svůj odchod do sportovního důchodu, protože hráč podobných kvalit, který je navíc věrný jedné organizaci, je nedostatkovým zbožím.

Yandův plat činil 7 milionů dolarů, takže se Havranům uvolní určitý prostor pod platovým stropem. Najít adekvátní náhradu nebude vůbec jednoduché. Nabízí se možnost podepsat hráče z volného trhu nebo správně vybrat v jarním draftu. Tak či tak, nahradit nejlepšího guarda v dějinách organizace bude téměř nemožné.

Zdroje:
CBS Sports , baltimoreravens.com