Ravens v základní části dominovali. Potvrdí formu proti překvapení z Tennessee?

Ravens v základní části dominovali. Potvrdí formu proti překvapení z Tennessee? zdroj: CBS Sports

Titans ve wild card game přehráli silné Patriots. Dnes je čeká ještě těžší výzva.

Baltimore Ravens vstupují do playoff. Nejlepší tým základní části na domácí půdě přivítá překvapivého účastníka divizního kola - Tennessee Titans. Tým vedený Lamarem Jacksonem doslova válcuje své soupeře a na M&T Bank Stadium nenajdete fialově oděného fanouška, který by nevěřil v postup domácích. 

Krkavci ovládli konferenci AFC s působivou bilancí 14-2. V úvodu sezony sice dvakrát zaváhali, ale pak se mašina rozjela naplno a drtila všechny soupeře. Ravens porazili Patriots, 49ers či Seahawk a ukázali, že v základní části opravdu nenašli téměř sobě rovného a právem ovládli celou základní část. Na druhé straně Titans proklouzli do playoff doslova za minutu dvanáct. S bilancí 9-7 hráli minulý týden wild card game a vyřadili obhájce titulu New England Patritos. 

Ravens dominují především běhovou hrou. Patří jim první místo v počtu yardů na zápas - 206 s průměrem 5,5 yardů na běh. Pasová hra trošku pokulhává, ale když se daří běhat, není třeba taktiku měnit. Základním stavebním kamenem je running back na postu quarterbacka Lamar Jackson. Hlavní hvězda týmu doběhla pro 1206 yardů a 7 touchdownů, což jsou čísla, které mohou závidět téměř všichni running baci NFL. Dále Jackson naházel 3127 yardů pro 36 touchdownů a 6 interceptions. Téměř nadpozemské statistiky přinesou Lamarovi ocenění MVP - nejužitečnější hráč sezóny. Když se běhové hře nedaří, využívá Jackson své tightendy, kteří zachytili více přihrávek než klubový widereciveři. Nejvíce se v základní části dařilo Marku Andrewsovi, který nachytal 852 yardů a 10 touchdownů. V playoff rozhoduje především dobrá defenziva a ani tady Ravens nezaostávají. Titans také útočí většinou po zemi a na to budou v Batlimoru skvěle připraveni. Defenziva Krkavců proti běhové hře je pátou nejlepší v celé NFL.

Tennessee trápí po celou sezonu nevyrovnané výkony. Udolali Chargers, přestříleli Chiefs či Patritos, na druhou stranu prohráli s Falcons, Panthers či Jaguars. Titans mají až jedenadvacátý pasový útok, přesto quarterback Ryan Tannehill odváděl týmu cenné služby. Naházel 2742 yardů pro 22 touchdownů a 6 interections s ratingem 117,5. Mezi widereceiveri kraloval A. J. Brown s 1051 yardy a 8 touchdowny. Vše se ovšem točí kolem nejlepšího runningbacka letošní sezony Derricka Henryho. Henry v základní části doběhl pro 1540 yardů a 16 touchdownů, což ho mu přineslo účast v utkání hvězd Probowlu. Dařilo se mu i proti Patriots, když zaznamenal 34 běhů pro 182 yardů a skóroval touchdown. Henry je přírodní úkaz, který s více než 110 kilogramy dokáže vyvinout rychlost přes 30 km/h. Obrana Titans má velké problémy s pasovou hrou. Především bránění silných tightendů nejde dle představ. Pouze šest týmů bránilo tightendy hůře, než obránci Tennessee. Pokud chce druhý tým divize AFC South v utkání uspět, musí výrazně zlepšit jak pasovou, tak i běhovou hru.  

Vzhledem k obrovské útočné síle a především formě z konce roku jsou Ravens jasným favoritem. Sázkové kanceláře mají stejný názor, na výhru domácích je kurz pouhých 1,2. Jenže všichni víme, jak specifické jsou utkání playoff. Jeden zápas, kde rozhoduje nejen aktuální forma, ale především velké odhodlání a i trocha štěstí. Lamar Jackson si je vědom týmového postavení a myslí jen na celkové vítězství. Loni to Ravens nevyšlo a Jackson ve své druhé sezoně nehodlá skončit hned po prvním kole vyřazovací části.

“Už nejsem nováček. Jsem připravený na vše, co může utkání přinést. Musím hrát dobře a uvidíme, kam až se v playoff dostaneme,” řekl quarterback domácích.

Zdroje:
NFL.com