Oprátka v garáži. Automobilový závodník série NASCAR Bubba Wallace terčem vyhrožování

Oprátka v garáži. Automobilový závodník série NASCAR Bubba Wallace terčem vyhrožování Bubba Wallace | zdroj: Sky News

Neznámý pachatel pověsil oprátku do garáže závodníka série NASCAR, který veřejně bojuje s rasismem a podporuje hnutí Black Lives Matters.

Závodník série NASCAR Bubba Wallace otevřeně bojuje s rasismem v populární motoristické sérii. Někteří lidé s jeho aktivitami nesouhlasí a dali mu to jasně najevo. Na okruhu Tallageda Superspeedway v Alabamě neznámý pachatel pověsil do Wallacovi garáže smyčku z provazu. 

Organizace NASCAR je činem zděšena a ihned vydala oficiální prohlášení:

“Později odpoledne si pracovníci NASCAR uvědomili, že v garáži týmu číslo 43 byla nalezena smyčka. Jsme naštvaní a velmi pobouřeni. Ani nedokážeme dostatečně vyjádřit, jak vážně tento ohavný čin bereme. Okamžitě jsme zahájili vyšetřování a uděláme vše pro to, abychom identifikovali odpovědné osoby a vyloučili je z našeho sportu.” 

“Jak jsme již několikrát zmínili, v NASCAR není místo pro rasismus a tento čin jen posiluje naše odhodlání učinit náš sport otevřeným a vstřícným pro všechny.”

Sám Wallace incident označil za “bolestnou připomínku toho, jak daleko musíme jít, a jako společnost být vytrvalí v boji proti rasismu.”

“Jak mi dnes řekla moje matka, snaží se mě vyděsit. Mně to ale nezlomí, nevzdám se a budu dál hrdě stát na tím, v co věřím.”

Wallace hlasitě hovoří o problémech americké společnosti a veřejně podporuje hnutí Black Lives Matters. Jeho závodní speciál zdobí nápisy podporující boj s rasismem. Na závody obléká tričko s nápisem “I can't breathe” čím odkazuje na vraždu George Floyda.

Série NASCAR, je dlouhodobě kritizována za špatný postoj k rasistickým otázkám. Vedení zakázalo symbol závodů - vlajku konfederace, počínaje víkendovým závodem v Alabamě. Nechutný rasistický útok na Wallace ještě zvýší tlak společnosti na vyšší zapojení automobilové série do boje s rasismem.