Vedení NASCAR zakázalo konfederační vlajky. Jezdec Cirrarelli kvůli tomu ukončí kariéru

Vedení NASCAR zakázalo konfederační vlajky. Jezdec Cirrarelli kvůli tomu ukončí kariéru zdroj: Profimedia

Dlouholetá tradice se mění. Jeden ze symbolů závodů NASCAR, vlajka konfederace, se nelíbí vedení soutěže, které rozhodlo vlajku na tribunách zakázat. 

NASCAR zakazuje fanouškům ukazovat konfederační vlajku.

Fanoušci opět volají po zákazu vyvěšení konfederačních vlajek během NASCAR závodů. Nyní je vedení automobilové soutěže konečně vyslyšelo. Oznámení přišlo pouhé dva dny poté, co závodník Bubba Wallace prohlásil, že tyto vlajky na profesionální závody rozhodně nepatří. Debatu rozvířila vražda George Floyda, která vyvolala masivní protesty po celém světě. 

Světoznámá organizace vydala oficiální prohlášení:

“Přítomnost vlajky konfederace na akcích NASCAR je v rozporu s naším závazkem poskytovat příjemné a inkluzivní prostředí pro všechny fanoušky. Spojení lidí s láskou k závodění a komunitě, kterou vytváří, činí náš sport i fanoušky jedinečnými. Vyvěšování vlajky konfederace bude zakázáno na všech závodech NASCAR.”

Před nedělním závodem v Atlantě, uctili přítomní památku George Floyda minutou ticha. Poté pronesl projev prezident NASCAR Steve Phelps, který vyzval k boji proti rasismu a sociální nerovnosti. Samotní piloti natočili video, které vyzývá k boji s rasismem v americké společnosti. 

První záminka přišla v roce 2015, kdy bělošský útočník zabil devět černochů v kostele v Jižní Karolíně. Od té doby vedení NASCAR podniká patřičné kroky k odstranění rasismu ze závodních okruhů i společnosti obecně. 

Otázkou zůstává, jakým způsobem dotčené orgány zabrání fanouškům nosit nevhodné státní symboly. Kvůli pandemii koronaviru má vedení NASCAR dost času najít způsob, jak fanouškům vyvěšování vlajky zakázat. Zatím nebyly oznámeny podrobnosti jakým způsobem bude zákaz probíhat.

Vlajka konfederace neboli "Jižanská vlajka" je dlouhé roky spojena se sérií NASCAR.

Poprvé se objevila v roce 1973 na závodech v Jižní Karolíně. Důvodem je pořádání závodů na jihu spojených států a malou rozmanitostí mezi závodníky, kterou kritizují aktivisté po celé světě. 

Svůj nesouhlas s masovými protesty a cestou, po které se vydala americká společnost, nesouhlasí závodník Ray Cirrarelli, který ukončí profesionální kariéru. Nelíbí se mu, že zaměstnanci organizace mohou pokleknout před americkou vlajkou a zároveň nesouhlasí s postojem Bubby Wallace, který na své auto nalepil nápis "Black Lives Maters".