"White Lives Matters!" Vandalové poničili sochu tenisové legendy Arthura Ashe

"White Lives Matters!" Vandalové poničili sochu tenisové legendy Arthura Ashe Arthur Ashe | zdroj: Profimedia

Protesty ve Spojených státech neutichají a ničení majetku se nevyhnulo ani pomníkům sportovních legend. Vandalové posprejovali sochu Arthura Ashe.

Tenisová legenda a bojovník za lidská práva Arthur Ashe má svou sochu ve městě Richmond ve Virginii. Památník zesnulého tenisty poničili neznámí vandalové. Sochu posprejovali nápisem "White Lives Matters", který byl později přemalován na "Black Lives Matters".

Socha vítěze všech čtyř grandslamů byla pomalována ve středu v brzkých ranních hodinách. Slogan White Lives Matters je protiváhou hnutí Black Lives Matters, které upozorňuje na diskriminaci černošského obyvatelstva ve Spojených státech.

V pozdějších hodinách neznámý pachatel nápis “WLS” přesprejoval právě zkratkou hnutí Black Lives Mattres - “BSL”.

Arthur Ashe zemřel v roce 1993 ve věku 49 let, kdy podlehl nemoci AIDS. Stal se prvním a také jediným hráčem tmavé pleti, který dokázal vyhrát všechny grandslamy a v roce 1963 přidal i vítězství v Davisově poháru. 

Socha rodáka z Richmondu byla v jeho rodném městě představena v roce 1996, tři roky po jeho smrti. Socha stojí v ulici lemované památníky vůdců konfederace, jakými jsou Robert E. Lee, Jefferson Davis či Stonewall Jackson. Guvernér Virginie Ralph Northam 4. června oznámil, že odstraní kontroverzní sochu Roberta Leeho. Demonstranti ji však 10. června zcela zničili. 

Když v USA začaly protesty po vraždě George Floyda, stala se socha monumentem, kde se scházeli aktivisté a demonstranti. Dle dostupných informací mají policejní složky informace o pachatelích vandalismu.

Zdroje:
tmz.com