Závodníci NASCAR vyjadřují podporu nejen protestujícím, ale i americkému policejnímu sboru

Závodníci NASCAR vyjadřují podporu nejen protestujícím, ale i americkému policejnímu sboru zdroj: Profimedia

Bubba Wallace nepolevuje a výrazně podporuje hnutí Black Lives Matters. Jeho kolega Kyle Weatherman se naopak rozhodl podpořit americké policisty. 

Automobilová série NASCAR se výrazně zapojila do masových protestů spojených s rasismem a sociální nerovností. Zatímco závodník Bubba Wallace podpořil hnutí Black Lives Matter, jeho kolega Kyle Weatherman naopak podpořil policejní sbory ve Spojených státech.

Během sobotního závodu Dixie Vodka 250 jeho vůz zdobily nápis “Back The Blue”, vlajka “Blue Lives Matter” a symbol “Thin Blue Line” na dveřích. Jde o přímou reakci na slogan "Black Lives Matters", který se stal symbolem boje proti rasové diskriminaci.

Kyle Weatherman reagoval na kolegu a závodníka Bubbu Wallace, který svůj závodní vůz polepil symboly značící podporu černošské komunitě. Wallace se stal jediným pilotem série NASCAR, který veřejně podporuje hnutí Black Lives Matters.

Wallace věří, že jeho vzkaz bude mít globální dopad:

“Je pravda, že na životech černochů záleží. Netvrdíme, že na ostatních životech nezáleží, ale poukazujeme, že záleží na životě každého člověka i toho černého. Chceme, aby se s nim zacházelo stejně a nedělali se rozdíly dle barvy kůže.” 

Touží dostat hnutí do povědomí co nejvíce lidí a spojit piloty, kteří bojují za stejnou věc. Wallace doufá, že dokáže sjednotit společnost v boji proti dlouhotrvajícímu problému, který zatím nemá řešení.

Série NASCAR je dlouhodobě kritizována za malý přínos černošské komunitě. Kritika se snáší na výběr závodníků, kteří jsou z velké části běloši, navíc se většina závodů odehrává v jižní polovině Spojených států, kde je rasismus historicky zakořeněný.
Zdroje:
CBS Sports