Budou moci fotbalistky pokleknout při hymně? Rozhodne schůzka všech klubů

Budou moci fotbalistky pokleknout při hymně? Rozhodne schůzka všech klubů zdroj: usatoday.com

Vedení ženské kopané ve Spojených státech chce zrušit pravidlo, které hráčkám zakazuje klečet během americké státní hymny. 

Colin Kaepernik v roce 2017 jako první poklekl při americké státní hymně, aby poukázal na diskriminaci a rasismus vůči černošské komunitě. Toto gesto obletělo svět a bylo následováno desítkami dalších profesionálních sportovců. 

Zlatá medailistka z Olympijských her v Londýně Megan Rapione podpořila Kapernika a během hymny také klečela. To se nelíbilo vedení americké soutěže, které vydalo směrnici, která hráčkám zakazuje klečet během státní hymny. 

Po vraždě George Floyda a masivních protestech napříč Spojenými státy se začalo hovořit o zrušení daného pravidla. V čele americké kopané je nyní bývalá úspěšná fotbalistka Cindy Parlow Cone, která chce směrnici zrušit. Jednání proběhnou na valné hromadě všech klubů MLS, které musí změnit pravidel odsouhlasit.

Donald Trump kleknutí při hymně stále odmítá

Tři dny poté, co komisař profesionální soutěže amerického fotbalu NFL Roger Goodell informoval o větší podpoře černošské komunity v USA, prezident Donald Trump vyjádřil své znepokojení s výroky komisaře Goodella.

Goodell uvedl, že vedení soutěže jednalo špatně a nedostatečně naslouchalo hráčům, kteří podporují černošskou komunitu. Vedení NFL bylo kritizováno za nedostatečné odsouzení rasové nespravedlnosti a diskriminace tamních komunit. 

Donald Trump se minulý týden zastal quarterbacka New Orleans Saints Drew Breese, který odmítá kleknout před státní vlajkou. Brees se několikrát omluvil, ale Trump trvá na tom, že omluva není na místě, za což schytal velkou kritiku.

Trump je dlouholetým kritikem sportovců, kteří od roku 2017 napodobují Kaepernikovo gesto.