Soud zrušil trest smrti pro útočníka z Bostonského maratonu. "Zaslouží si smrt," říká běžkyně, která při útoku přišla o nohu

Soud zrušil trest smrti pro útočníka z Bostonského maratonu. "Zaslouží si smrt," říká běžkyně, která při útoku přišla o nohu zdroj: Profimedia

Nejen Adrianne Hasletová, ale i další účastníci Bostonského maratonu jsou znepokojeni rozhodnutím amerického federálního soudu. S rozsudkem nesouhlasí a žádají pro útočníka trest smrti. 

Dzhokar Tsarnaev spolu se svým bratrem zaútočil v roce 2013 na běžce slavného Bostonského maratonu a během bombového útoku zabil 3 lidi a stovky dalších zranil. Rodák z Kyrgyzstánu byl shledán vinným a odsouzen k trestu smrti. Federální odvolací soud nakonec rozsudek změnil a odsoudil útočníka k doživotnímu vězení. 

Rozhodnutí soudu znepokojilo vrcholné americké představitele v čele s prezidentem Donaldem Trumpem. 

Své rozhořčení dává najevo i Adrianne Hasletová, běžkyně, která během útoku přišla o nohu a odnesla si doživotní následky. 

Bývalá profesionální tanečnice potřebovala okamžitou lékařskou péči a i přes velkou snahu lékařů přišla o část levé nohy. Nepřízni osudu se dokázala postavit a pouhé tři roky po tragické události dokončila maraton s protézou na levé noze. 

Poté co zjistila, že odvolací soud zrušil Tsarnaevůj trest smrti, vydala na sociální sítě prohlášení:

“Rozhodnutím odvolacího soudu jsem velmi znepokojena. Musím zdůraznit své pochybnosti o našem soudním systému, který potřebuje celý přepracovat, aby zastavil rasové profilování. Trest smrti se používá v mnoha nespravedlivých případech, ale zde měl být trest smrti uložen bez jakýchkoliv pochybností.”   

“Tento terorista u soudu přiznal, že spáchal zločiny proti naší zemi. Přiznal se, že plánoval další útoku v New Yorku. Je hrozbou pro nás všechny a zaslouží si smrt,” zakončila Hasletová. 

Sedmadvacetiletý Tsarnaev pochází z Kyrgyzstánu a do USA přicestoval s rodiči na turistická víza. Rodina požádala o azyl a od roku 2012 se stal občanem Spojených států. Studoval na univerzitě v Massachusetts a patřil mezi bezproblémové studenty. Radikálním se stal poté, co začal sledovat kázání Anwara al-Awlakiho, kontroverzního muže, který patřil mezi šiřitele radikálního islámu po celém světě.  

Zdroje:
TMZ